הסכם ממון לאחר הנישואין

הסכם ממון חותמים לא רק לפני הנישואין – אלא גם במהלכם

כמעט כולם חושבים, שכתיבת הסכם ממון זה משהו שחותמים עליו רק לפני הנישואין. תרשו לי להפתיע אתכם: זה ממש לא נכון.

מה זה הסכם ממון?

בקצרה, זה הסכם שנחתם בין בני זוג, המסדיר את היחסים הכלכליים ביניהם. בני זוג שנישאים או הופכים לידועים בציבור, הופכים שותפים משפטית לכל דבר ועניין. הסכם הממון בא להחריג את השיתוף בנכסים מסוימים. בשפה פשוטה: נכסים אלה לא ישותפו עם סיום הזוגיות.

במקרים רבים, אחד הצדדים נכנס למערכת זוגית כשהוא בעל נכסים. אז, לרוב, הצדדים מבינים שהם צריכים לערוך הסכם ממון. מעין חוזה אשר יסדיר את היחסים הממוניים ביניהם.

אלא, שבמקרים רבים הזכויות האישיות מצטברות, דווקא, במהלך החיים המשותפים. כמו, למשל, במקרה של מתנה או ירושה שהתקבלה במהלך חיי הנישואין. בני זוג רבים משלבים אותם במהלך החיים בצורה טבעית. 

במקרים רבים של קבלת מתנה או ירושה בזמן נישואין, הזוגיות טובה והנכסים של בני הזוג "מתערבבים". הבעיה נוצרת, כשחס וחלילה בני הזוג מחליטים להתגרש. אם היה הסכם ממון, הרבה קרבות על הנכסים והכספים היו נמנעים. 

מה קורה במקרה שקיבלתם מתנה או ירושה בזמן נישואין. האם במצבים מסוימים כדאי לערוך הסכם ממון או לפחות להתייעץ עם עורך דין באשר לזכויות עתידיות?

ראוי לדעת, שהחוק מחריג עקרונית נכסים אלה בעת איזון משאבים. אולם, הפסיקה קבעה, שבמקרים בהם הנכסים האלה "התערבבו" עם שאר הרכוש המשותף, או חלקו, הצדדים מגלים בכך שיתוף נכסים מדעת. לפיכך, במקרה של פרידה – הם יאוזנו למרות ההחרגה בחוק.

היו לא מעט מקרים, שאפילו שהצדדים ערכו הסכם ממון, אבל "ערבבו" את הנכסים, עדיין בית המשפט קבע כי ההתנהגות בפועל של הצדדים גוברת על ההסכם. כלומר, גם אם נערך הסכם בעבר, שהחריג נכסים כאלו ואחרים מיחסי השיתוף, עדיין קיימת סכנה שנכסים אלה בכל זאת יובאו בחשבון בזמן איזון המשאבים.

כאשר מדובר על חיי נישואין, לעתים תכופות בני הזוג מערבבים בין האישי למשותף. בכך, מעמידים את רכושם בסכנה. במרבית המקרים, בלי בכלל להבין את המשמעות של הצעדים שהם עושים.

קחו לדוגמא זוג, שגר בדירה ששייכת באופן בלעדי לאחד הצדדים. עם השנים, הזוג גר בדירה, מגדל שם את בני המשפחה. הזוג משביח את הדירה והגבול בין הבלעדי למשותף נעלם.

לכן, מומלץ לכל מי שקיבל ירושה או מתנה במהלך חיי הנישואין. כמו גם כל אחד שרוצה לוודא כי זכויותיו נשמרות למרות השיתוף בפועל, לחתום על הסכם ממון שיבטיח את זכויותיו. לכל הפחות, להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לסיכון שנכסיו האישיים ישותפו, בזמן גירושים, בניגוד לרצונו.

לידיעתכם, כל הסכם מסוג זה שנערך אחרי הנישואין, מחייב קבלת אישור ומתן תוקף של פסק דין מאת בית המשפט.

* המאמר בנושא עריכת הסכמי ממון בין בני זוג לאחר שנישאו, נכתב על-ידי עו"ד דורון רביד, מומחה לדיני משפחה ועריכת הסכמי ממון. מאמר זה הינו כללי ואינו מהווה בכל צורה תחליף לייעוץ משפטי אישי ו/או מקצועי. קישור לשליחת הודעה. 

.